VINNAREN AV ACTION DAY!

Ett inlägg på Facebook om Barcamper lockade Caroline von Post att åka från Stockholm till Skåne för att presentera sitt företag Stormie Poodle.
I förra veckan stod hon som slutsegrare i tävlingen.

-Det är det roligaste jag gjort, säger hon.
Jag tror otroligt mycket på min idé och tiden är helt rätt!

Att det inte krävdes några speciella förberedelser var betydelsefullt för att Caroline skulle bestämma sig för att delta.

Idén till sitt företag Stormie Poodle fick Caroline von Post när hon var föräldraledig med sitt tredje barn 2008. Trots att hon fick nya kläder i present till sitt barn använde hon hellre de ärvda kläderna.

-De var supermjuka och alla kemikalier var urtvättade. Det kändes bättre för mitt barns hud. Då började undra varför man inte gör nya kläder av de gamla. 

Caroline funderade vidare och kom på att hon kunde använda uttjänta handdukar och lakan från hotell för att kunna tillverka en större mängd kläder av använd textil. 

-Det visade sig vara hög kvalitet på det som kastades, berättar hon. Det stämde väl överens med mina tankar.

Istället för att gå tillbaka till arbetet efter föräldraledigheten tog Caroline tjänstledigt och startade Stormie Poodle. Så småningom fortsatte hon driva företaget parallellt med sitt vanliga jobb som kommunikatör inom miljöforskning. Hon hann få ett barn till och gick därefter genom en jobbig skilsmässa. Även arbetsmässigt hände något som förändrade mycket.

-2013 talade Ellen MacArthur i Stockholm om cirkulär ekonomi, och då hände något. Plötsligt var jag helt rätt i tiden. Jag vill ju varken slösa med material eller människor.

Först syddes kläderna av Livlusts syverkstad i Lettland. Livslust drev då en yrkesskola för fd barnhemsbarn. Syverkstaden finns dock kvar och där jobbar än idag vuxna kvinnor med tillverkningen. De pengar Livslust får in går till att stödja 30-40 lettiska ungdomar med universitetsstipendier. Numera sys kläder också av Yalla-trappan som är ett kvinnokooperativ i Rosengård i Malmö och så småningom av Macken, en socialt inkluderande verksamhet i Växjö.

Barcamper var en möjlighet som plötsligt dök upp i flödet på Facebook. Att det inte krävdes några speciella förberedelser var betydelsefullt för att Caroline skulle bestämma sig för att delta.

- Jag fick reda på att man till exempel inte behövde göra någon Powerpoint med Excel och budget. Det var bara att komma och pitcha. Det var helt avgörande att jag inte behöva komma med något annat än precis den jag är.

Caroline tog sig vidare i tävlingen, steg för steg.

- Jag hade ingen plan på vad som skulle hända om jag gick vidare. Det var samma sak varje gång. Jag var otroligt glad men vågade aldrig tro på nästa steg.

Till sist hade hon tagit sig vidare i alla deltävlingar och stod som slutsegrare. Men det var faktiskt nära att det inte blev någon sista del.

- Jag höll på att inte åka till finalen för jag var rädd för att bli sågad. Så bestämde jag mig för att åka dit och ha kul. Se det som en värdefull erfarenhet bara. Jag kände mig väldigt lugn och jag tror att det var det som gjorde att det gick det så bra.

Segern i Barcamper gav henne möjlighet att utnyttja en rad tjänster. Nu jobbar Caroline med en stor order från ett hotell på morgonrockar, att skapa en ny webbshop och en ny hemsida.

Att delta i Barcamper har hjälpt Caroline på många sätt:

-Det har ökat mitt kontaktnät. Vi entreprenörer har kunnat stötta varandra trots att vi har olika verksamheter. Att lära känna de andra entreprenörerna har gjort mig rik.

-Jag gillar hela formen med Barcamper, att det var så informellt, fortsätter hon. Teamet har varit fullständigt enastående. De har gett mig hjälp att konkretisera mina idéer så att det blivit möjligt att pitcha dem och har gett mig ett språk så jag kan kommunicera med framtida investerare. Jag fick 110 procent engagemang av dem och då går saker och ting framåt. Vi entreprenörer har gjort allt själva men vi har fått otroligt mycket support. I september bestämde sig Caroline för att ta steget fullt ut och lämna sitt fasta jobb.

- Jag hade ett roligt jobb men jag kom inte till min rätt. Jag hittade aldrig min plattform att utvecklas och det dränerade mig på energi. Numera är jag entreprenör på heltid.

Människor med skickliga händer och hotell som ger material till Stormie Poodle finns överallt. Nu är Caroline von Post redo att ta nästa steg.

-Jag kan absolut tänka mig att sätta igång verksamhet i hela världen. Stormie Poodle är mitt femte barn och jag vill se det flyga.

Read more stories

Vill hjälpa odlare i hela världen

Vultus analyserar ytor dubbelt så stora som Sveriges odlingsmark.

read more

Snyggt ljud är Ludvigs affärsidé

Högtalare ska ge ett bra ljud och se snygga ut.

read more

Vill få ut Stormie Poodle i världen

Efter ett år har Stormie Poodle teckna avtal med ett stort hotell.

read more

Idé når snart sina kunder

Vesna Törn var en av de innovatörer som klev in i Barcamper-bilen under 2016.

read more