Snyggt ljud är Ludvigs affärsidé

Det är StoneBjelks affärsidé och nu bygger han direkt till ljud- och designintresserade kunder.

Ludvig Stenbjelke har alltid haft ett brinnande intresse för högtalare och ljud. När han klev in i Barcampers buss i Veberöd för ett år sedan var det för att prova sin idé med egendesignade högtalare. Mötet gav honom självförtroende och nu hör intresserade kunder från hela världen av sig till hans butik i Malmö.

Ludvig Stenbjelkes företag StoneBjelks affärsidé är att lösa både ljudaspekter och utseende på högtalare till specialintresserade kunder.

‑ Kunden har ofta en idé om ljud och design och sedan bygger jag runt idén, berättar Ludvig Stenbjelke. Jag tar in drivenheter i olika prisklasser, kopplar ihop och löder komponenter samt gör designen. Jag gör det i många olika material utifrån hur kunden vill ha det och tycker det är roligt med nya lösningar i en produkt som jag gjort själv. Det blir speciella och unika högtalare.

Högtalarna kan egentligen ha precis vilket utseende som helst och det verkar nästan inte heller finnas några begränsningar på vilka stabila material som kan användas. Högtalarna som Ludvig visar har utsida av till exempel marmor, betong, porslin, genomskinligt glas och detaljer av bland annat skinn, metall och sten. Har du någon egen favorit?

"Just nu är det ett par som jag precis ska leverera till en kille från Köpenhamn. Högtalarna är i glas med koppardetaljer och upphängning i kopparrör."

Att kunna designa och bygga högtalare är Ludvigs barndomsdröm. När han var yngre byggde han en del större högtalare i så kallade PA-system.

‑ Jag har varit intresserad av högtalare och ljud hela livet, bekräftar han.

Under året som har gått har Ludvig skaffat butik på Adelgatan 15 i centrala Malmö och börjat få kunder till butiken. Många av dem som kommer in berättar att de tittat flera gånger i skyltfönstret, tyckt att det ser coolt ut och till sist lockats att kliva in. Dessutom hör intresserade av sig via Facebook.

‑ Jag har redan fått meddelanden av intresserade kunder från till exempel USA, Indien, Mexiko och Danmark. Jag ser det som ett led i att skaffa mig en bra kundbas.

Vilka är då kunderna?

‑ Min marknad är de som är både ljud- och designintresserade, de som vill ha något unikt och speciellt. De extrema nördarna, som redan har utrustningar för upp till en miljon, är kanske inte riktigt min kundkrets men om någon kommer in och vill lägga stora pengar på ett par högtalare fixar jag det med. Jag vill gärna utvecklas så att jag i framtiden kan göra något snyggt för dem som är allra mest intresserade.

Den senaste månaden har verksamheten börjat gå runt, så att det blir plus minus noll när lokalhyran är betald. Ludvig arbetar också på Securitas, så det är den lönen han lever på privat.

‑ Det här känns positivt, för kan jag bara gå runt kan jag börja bygga en kundkrets. Får jag in fler beställningar behöver jag skaffa en industrilokal också.

Vad har du lärt dig under det första året?

‑ Det här första året har jag lärt mig mycket – faktiskt framför allt extremt mycket om ljud på grund av kunder som kan ännu mer än jag. Så det snappar jag upp och använder mig av när jag bygger vidare på mitt företag.

Vad hade du för nytta av Barcamper?

‑ Det var det som satte igång mitt arbete med idén. Jag hade funderat i ett halvår innan jag kom till Barcamper och det var roligt att personerna på Barcamper blev så intresserade av det jag gjorde. Innan detta hade jag inte riktigt vågat tro på idén, men mötet blev en positiv push. Att jag gick vidare i Barcamper gjorde också att familjen började tro på min idé. Jag fick förstås också nyttig information om hur man startar företag och om marknadsföring genom att jag var med.

Read more stories

Vill hjälpa odlare i hela världen

Vultus analyserar ytor dubbelt så stora som Sveriges odlingsmark.

read more

Vill få ut Stormie Poodle i världen

Efter ett år har Stormie Poodle teckna avtal med ett stort hotell.

read more

Idé når snart sina kunder

Vesna Törn var en av de innovatörer som klev in i Barcamper-bilen under 2016.

read more

Di-Stort

Skandinavisk förfinad streetwear

read more