Vill hjälpa odlare i hela världen

Robert Schmitt och William Håkansson kom till Barcamper med en väldigt uppmärksammad idé om hur de skulle kunna övervaka grödor med hjälp av drönare.

Ett år senare håller idén fortfarande - trots att de fått byta drönarna mot satelliter och försäljningen sker genom andra kanaler. Nästa säsong hoppas Vultus vara redo att hjälpa odlare över hela världen!

Robert Schmitt och William Håkansson är uppvuxna i närheten av lantbruk och har samtidigt ett stort teknikintresse. Det gav dem en idé om att de skulle kunna övervaka och analysera odlingar med hjälp av drönare med kameror. Baserat på detta skulle de sedan odlarna ges råd om gödsling. Det var den idé som de kom med till Barcampers husbil våren 2016. Robert och William startade företaget Vultus, kom tvåa i tävlingen och skaffade kontor på Ideon innovation.

Allt gick som på räls och det mesta verkade vara klart för en lansering av produkten under vintern och våren 2016-17. William och Robert undersökte hur de skulle kunna skala upp arbetet med drönarna, bland annat genom att anställa piloter. De utvecklade bildanalysdelar och styrfiler och letade upp partners för att distribuera och sälja tjänsten.

‑ Sedan kom vi till utförandet, berättar William. Vi testade med piloter men de hade svårt att flyga drönarna. Våra distributionspartners sålde inte heller till kunder i den utsträckning de lovat.

"Sedan kom vi till utförandet, berättar William. Vi testade med piloter men de hade svårt att flyga drönarna. Våra distributionspartners sålde inte heller till kunder i den utsträckning de lovat."

Eftersom drönarna fungerade bra med Robert och William vid spakarna fick de flyga själva för att klara de kunder man ändå skaffat inför odlingssäsongen.

‑ Det innebar att vi utförde allt från start till finish – flygning, analys och styrfiler. Eftersom det blev svårare att utföra var det tur att kunderna blev färre än tänkt. Vi insåg att vår modell inte fungerade eftersom vi fick problem med skalbarheten.

Lösningen blev att lämna ursprungsidén med drönare och istället gå över till att analysera satellitbilder. Sedan sommaren 2017 får Vultus data från amerikanska och europeiska satelliter.

‑ Vi märkte att vi inte behövde så hög resolution för att utföra vår kvävemodell utan att det räckte med satellitbilder.

Efter problemen med skalbarheten fick Vultus se över sin affärsmodell. Ett steg var att man istället för piloter började anställa utvecklare. De gamla distributörerna har också bytts, så nu säljer Vultus direkt till de farm-managementsystem som finns. I systemen finns växtodlingsprogram som hjälper odlare över hela världen att hålla koll på sina grödor och där passar Vultus analysmodeller för gödning väl in.

‑ Tidigare har det funnits basanalyser i programmen men vi tar det ett steg längre och ger praktiska rekommendationer om hur mycket gödning som ska användas. Som jag ser det är övriga på marknaden långt från det vi gör. Jag tycker att framtiden ser väldigt ljus ut för oss, säger William.

Read more stories

Snyggt ljud är Ludvigs affärsidé

Högtalare ska ge ett bra ljud och se snygga ut.

read more

Vill få ut Stormie Poodle i världen

Efter ett år har Stormie Poodle teckna avtal med ett stort hotell.

read more

Idé når snart sina kunder

Vesna Törn var en av de innovatörer som klev in i Barcamper-bilen under 2016.

read more

Di-Stort

Skandinavisk förfinad streetwear

read more