Vill få ut Stormie Poodle i världen

Caroline von Post vann Barcamper och sa upp sig från sitt fasta jobb. Nu har det gått ett år och Stormie Poodle har hunnit teckna avtal med ett stort hotell - och har kanske ett landsting på gång.

Stormie Poodles företagsidé är att återanvända textilier, till exempel från hotell, och skapa något nytt av dem. Den ursprungliga tanken var att de tvättade textilerna passade bra till barnkläder eftersom gifterna är borttvättade och materialet är mjukt. En av de första produkterna var en barnmorgonrock som syddes av kasserade hotellhanddukar. Morgonrockarna säljs numera på flera hotell med miljöprofil.

‑ Jag har aldrig ångrat att jag sa upp mig, det är det bästa jag har gjort, säger Caroline von Post. Stormie Poodle är det största äventyr jag har gett mig ut på. Min inkomst är en bråkdel av vad den var förr men jag vet att den kommer att gå upp igen och att min verksamhet gör nytta.

”Efter nio år med företaget har jag äntligen nått fram!”

Under året har Caroline styrt upp sina produkter så att de passar att sälja business to business till större företag. Stormie Poodle säljer ett koncept med tillhörande produkter. Hon gör till exempel en nattskjorta i Emil i Lönnebergastil till Nordic Light hotell vilken sys av deras kasserade påslakan. Den är onesize och kommer finnas i dubbel uppsättning på alla hotellrum.

Caroline von Post har nyligen utvecklat en badrock till vuxna. Tidigare har hon haft svårt att göra så stora plagg av spillbitar, men när Comforta, ett av de tvätterier hon samarbetar med, ringde upp och sa att de hade en massa badlakan som skulle kasseras blev det ett bra tillfälle. Miljövinsten blev enorm. Foto: Stormie Poodle

‑ Det är det som varit visionen, att sluta det textila kretsloppet så att textilierna som använts på hotell och ska kasseras på grund av skönhetsfel sedan kommer tillbaka till hotellen, berättar Caroline von Post. Men det handlar om så mycket mer än bara en fysisk produkt. Stormie Poodle förser kunden med en bra story som de kan använda i sin kommunikation men både gäster/kunder och medarbetare. Dessutom kan Stormie Poodles koncept anpassas till alla möjliga sorters företag. Efter nio år med företaget har jag äntligen nått fram!

Hon för också diskussioner med ett landsting om att återvinna deras kasserade material.

‑ Inget är klart än, men det finns stor potential att göra något bra här.

Är det så här du tänkte dig företaget från början?

‑ Ja, nu har jag ett kvitto på att visionen går att genomföra, men jag har flera visioner. Jag vill få ut Stormie Poodle i världen. Mitt koncept är skalbart och kan genomföras överallt. För nio år sedan var världen inte redo. När jag berättade om min idé tyckte många att det var äckligt att jag ville göra kläder till barn av något som affärsmän torkat sig med. Nu har folk mycket lättare att förstå varför jag gör det.

”Jag vill ta hand om mänskliga och materiella resurser.”

En del av affärsmodellen är att textilierna sys till kläder av organisationer som sysselsätter personer som annars har det svårt att få ett jobb. Caroline von Post använder sig av Yallatrappan som är ett kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö och Livslust som stödjer utsatta ungdomar i Lettland.

‑ Jag vill ta hand om mänskliga och materiella resurser. Det hade varit roligt att se en Yallatrappa i varje stad för det kostar att ha folk utanför samhället. Man ska komma ihåg att det inte är välgörenhet jag sysslar med, utan jag gör saker som är schyssta rakt igenom på ett kommersiellt sätt.

På senare år har man börjar prata allt mer om cirkulär ekonomi, som är ett ekonomiskt system som är designat för att återskapa resurser, gärna om och om igen.

‑ Tiden är rätt för den här typen av verksamhet, menar Caroline. En socialt och miljömässigt hållbar affärsmodell är det enda sättet framåt. Nu vet alla hur tilltufsad våran planet är, vi kan ju inte fortsätta så här. Jag gör det jag gör därför att jag vill att mina barnbarns framtid ska vara ljus.

Vad betydde det för dig att vara med i Barcamper?

‑ Jag har haft enorm nytta av teamet i Barcamper. Lars Mattiasson och Katarina Scott har varit fantastiska. De är de enda som riktigt förstår min affärsmodell och de problem som jag ställs inför som entreprenör. Dessutom har Barcamper öppnat många dörrar för mig. Det har bland annat gett bra marknadsföring och har fört med sig att jag blivit anlitad som föreläsare. Det är roligt att vara en inspiration för andra.

Read more stories

Vill hjälpa odlare i hela världen

Vultus analyserar ytor dubbelt så stora som Sveriges odlingsmark.

read more

Snyggt ljud är Ludvigs affärsidé

Högtalare ska ge ett bra ljud och se snygga ut.

read more

Idé når snart sina kunder

Vesna Törn var en av de innovatörer som klev in i Barcamper-bilen under 2016.

read more

Di-Stort

Skandinavisk förfinad streetwear

read more