Idé når snart sina kunder

En av de innovatörer som klev in i Barcamper-bilen under 2016 var Vesna Törn. Vesna dök upp i Veberöd med en ny produkt som gör det enkelt för alla att byta gardiner och därmed också minska fallolyckorna.

En tanke med Barcampers husbil var att göra det enkelt för alla med idéer att komma och berätta om dem. Vesna Törn tog klivet in i husbilen med en förhoppning om att utveckla en produkt som gör det lättare att byta gardiner. Hennes idé är att gardinen hissas upp och ner, ungefär som en persienn.

‑ Idén kom när jag hörde att en äldre vän var frustrerad över att behöva vänta på att svärdottern när hon skulle byta gardiner, berättar Vesna. Hon vågade inte klättra upp själv. Då tänkte jag att det här borde man ju kunna lösa.

Ett år senare är Vesna på produktutvecklingsmöte med Lasse Mattiasson och Katarina Scott på The Creative Plot. På bordet ligger en nästan färdig produkt i en kartong och nu ska den och förpackningen finslipas. Innan den hissbara gardinstången när konsumenterna kommer Vesna att göra några sista ändringar av material och utseende.

‑ Det är många som är i behov av produkten, tror Vesna. Den är speciellt bra för de som har svårt att röra sig - men egentligen skulle alla behöva den för man slipper ta fram en stege för att klättra upp och byta gardiner. Det är ju farligt för alla.

Vesna Törn och hennes hissbara gardinstång är ett exempel av många bra innovationer som Barcamper upptäckte under sin turné. Kanske blir det fler upplagor av Barcamper andra år.

‑ Vi vet att det finns många fler av Vesnas kaliber och potential som inte är synliga och inte kommer fram, säger Lasse Mattiasson.

Vesna berättar att hon har tittat på 3D-skrivare för tillverkning av delar till sin hissbara gardinstång och att hon undersökt hur man gör för att skaffa mönsterskydd. Så fort den är klar ska den ut på marknaden och Vesna och Lasse räknar med att det kommer att bli snart, kanske redan under 2017.

Kontakten med Barcamper har gjort att det gått fortare att plocka fram produkten.

‑ Det har varit en fantastisk resa på alla plan, säger Vesna. Det är mycket som jag inte kände till. Om jag inte hade kommit i kontakt med Barcamper hade jag ändå fortsatt på något vis men jag hade inte kommit så långt som jag är idag. Det hade krävts mer av mig. Det bollplank man får är viktigt.

‑ Det är en resa som vi gör gemensamt och vi upptäcker saker gemensamt, berättar Lasse Mattiasson. Vi på The Creative Plot kan dessutom öppna dörrar som entreprenörerna inte själv har tillgång till.

Vesna har en bakgrund som livsmedelstekniker och utbildare inom livsmedelsindustrin i Eslöv. Sedan tio år driver hon ett eget företag som arbetar med heminredning, först med en butik i Eslöv och de senaste åren som nätbutik. Lusten att uppfinna har hon alltid haft.

‑ Mina tankar börjar snurra så fort som jag känner att jag behöver något eller befinner sig framför ett problem, berättar hon. Så har det varit hela mitt liv.

Finns det fler uppfinningar på gång?

‑ Absolut! Jag har redan börjat lite smått med annat men vill göra detta färdigt först.

Read more stories

Vill hjälpa odlare i hela världen

Vultus analyserar ytor dubbelt så stora som Sveriges odlingsmark.

read more

Snyggt ljud är Ludvigs affärsidé

Högtalare ska ge ett bra ljud och se snygga ut.

read more

Vill få ut Stormie Poodle i världen

Efter ett år har Stormie Poodle teckna avtal med ett stort hotell.

read more

Di-Stort

Skandinavisk förfinad streetwear

read more